söndag 18 december 2011

Mjukt och fluffigt vörtbröd

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl kuskakli
1 stor påse vörtbrödskryddor
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
1 dl ljummet vatten
33 cl öl
2 dl russin
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Värm ölen ljummen och häll den sedan med vattnet och jästen. Tillsätt sedan skållningen, russinen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och tryck sedan ut lite luft ur dem genom att klappa lite på dem (tryck ihop dem till två lite mer kompakta limpor).

Pensla bröden med ett ägg

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar